Stifteren af Husum Cricket Club Henry Buhl er død 1

Stifteren af Husum Cricket Club Henry Buhl er død

  • Skrevet af: Nissen

Henry Buhl

Henry Buhl blev født i 1924 i Kolding og døde i går 92 år gammel.

Det meddeles fra Jörg Krüger, at Henry begraves d. 9. December kl. 13.30. Sted: Marienkirche, Kirchenweg, 25856 Hattstedt, Tyskland.  Se annonce forneden.

I besættelsesårene fik han en uddannelse som møbelpolstrer, samtidig med at han var en fremragende målmand i Kolding Idrætsforening. Her fik han kontakt til initiativtager og senere forstander for Vejle Idrætshøjskole Svend Aage Thomsen, der ansatte Henry Buhl som lærer.

I 1958 spurgte Svend Aage Thomsen Henry Buhl, om han ville flytte til Sydslesvig gøre en indsats for det danske ungdomsarbejde på den sydslesvigske vestkyst. Henry Buhl tog imod udfordringen og blev engageret i ungdomsarbejdet via fritidshjem og idrætsarbejde i Husum.

img_5041-2

Henry Buhl var omkring 43, da han startede Husum CC og efter lidt forudgående tid i Kolding CC lærte sig selv at spille og blev en habil offspinner og fremviste en korrekt forwardparade. Til højt oppe i årene trænede han sine spinnere i Husums net.

--------------------

1967 købte Dinne – hans elskede kone, der gik alt for tidligt bort medførende en sorg, som han aldrig kom over -  og Henry en gammel, forfalden mølle i Hattstedt med 20 tønder land til. Stedet hedder Mikkelberg, og har været en kulturbastion i Sydslesvig. Tusindvis af danskere nordfra har besøgt Mikkelberg.

“I møllen ville vi lave et forsamlingshus, og på arealerne ville vi bygge en cricketbane. Det var ideen, det var det, vi besluttede at bruge vores liv på – og det har vi så gjort,” sagde Henry Buhl.  Møllen byggede de på i 25 år.

Om ham samledes de senere største danske billedkunstnere som Sven Dalsgaard,  Sven Havsteen-Mikkelsen og Wilhelm Freddie m.fl., der dengang var ludfattige.

Henry så trods totalt manglende kunstneriske forudsætninger deres talent.  De fik husly og ro til deres kunst på Mikkelberg mod at hjælpe lidt med ved renoveringen. Mange af deres værker findes fortsat på Mikkelberg – skænket i taknemmelighed.

I 1967 oprettede Henry Buhl Husum Cricketklub. Det skulle der en helt utrolig optimisme og virketrang til, for dengang lå den nærmeste cricketklub i Kolding - 129 km. væk.

Når Henry valgte at oprette en cricketklub skyldtes det, at med denne idræt blev deltagerne tvunget til at deltage sammen med danskere i Danmark. Alle de andre dansksindede idrætsforeninger spillede i tyske turneringer og det kommer der ikke megen samhørighed med Danmark ud af.

Med årene opnåedes store idrætslige resultater, men også på det idrætspolitiske område er klubben enestående.

På trods af beliggenheden i Tyskland og på trods af, at næsten alle medlemmer er tyske statsborgere, lykkedes det alligevel med henvisning til klubbens danske sindelag at få klubben optaget i Dansk Cricket Forbund og Dansk Idrætsforbund.

Husum CC havde oprindelig en lille bane ved Den Danske Skole, men det blev i længden utilfredsstillende.

Det lykkedes Henry Buhl at skaffe fondsmidler, så han kunne etablere den smukke cricketbane, klubhus m.m. på Mikkelberg, hvor der i flere tilfælde har været spillet cricketlandskampe - med banen regnet som dansk hjemmebane.

Buhl fik i årenes løb alle de hæderstegn, der kan gives en cricketleder. I 1983 DIFs ærestegn, i 2003, æresmedlem DCF og i 2009 ICCs Centenary Award

Husum CC er den eneste idrætsklub i Sydslesvig, der udelukkende deltager i danske turneringer.

Klubben har et enestående samarbejde med den danske fritidsklub inde i Husum og der spilles cricket i hallen i Den Danske Skole mange gange ugentligt. Om sommeren køres børnene ud til cricketbanen .

Husum er langt den flittigste deltager, når der kaldes til miniputstævner i Danmark – helt i Henrys ånd.

De sidste par år har været svære for Henry Buhl. Han kom på plejehjem og døden kom som en lettelse. Han ville ikke mere, siger Husums formand Jörg Krüger.

Æret være Henry Buhls minde

buhlHenry var med, da klubben fin sin kunstgræspitch - her sammen med "arbejdsmændene" formand Jörg Krüger og Lars Flemming Boldt.

Søren Nissen

img_5208

Back To Top