skip to Main Content
SLUTÅR MASTERKLUB: Test nye børnekamp

SLUTÅR MASTERKLUB: Test nye børnekamp

  • Skrevet af: Thomas Ren Kronby

Ungdomscricket har også i 2018 set klubber samarbejde om at lave flere sjove og ligeværdige kampe via Masterklub-netværket. Flere scorer mere med battet, og børnene bevæger sig mere i marken. Derfor er Bold Pr Batter tilsyneladende blevet testet på det helt rigtige tidspunkt – nu kan både U11 og U13 årgangene få mere cricket på kortere tid.

Siden 2017 sommeren målte forbundet hos udvalgte klubber frafald af spillere under 13 år. Det er en udvikling som vi ikke har undersøgt på samme måde før. Udfordringerne er bl.a. identificeret til at være, at der på hvert hold er få udvalgte bowlere og 1-2 battere, som får de bedste muligheder for at udvikle sig under kamp. Så der er mindre chance for uøvede at vise hvad de kan, især samtidig med der er meget få spilledage planlagt på sommersæsonen.

Derfor ville flere regionale klubsamarbejder i 2018 justere i kampformatet for at måle på effekten. Kampene kan forbedres mener nogle klubber, så de giver større bevægelse, flere grænseslag og en fair chance til alle på holdet.

Esbjerg og Sønderborg trænere testede også Lilleput formatet Bold pr Batter: Seks bolde pr batter gjorde at der ikke var tid til WC-besøg under kampen.

Prøv andet end 20 overs, gerne på mindre baner

Kampene giver ikke nok i det traditionelle 20 overs format, og børn får ikke lige chance for at blive prøvet af i kampe. Børnene træner mange gange noget, som de ikke får lov at prøve i kamp. Køges Søren Sørensen og AB’s Mikkel Grøn har derfor i længere tid søgt løsninger til at fastholde deres yngste. I samråd med den erfarne turneringsleder Jörg Kruger undersøgte de nærmere hvad der kan gøres anderledes i kampene, når børn starter med at spille med hård bold

Analyser af over 90 innings hos miniput og lilleput viser at der scores mange grænseslag på bl.a. de små 15 meter baner. Det kunne siges at være logik. Men det er ikke kun flere bonuspoint til de øvede spillere. Nej, nu kan nybegyndere også få bedre chancer for at succes med store slag, som skydes uden for banen. Klubber som Køge, KB, Husum og Ishøj har i år set mere end 2 børn pr hold, som får personlig succes med battet i hver kamp.

Dansk design lige så godt som 2018-konceptet hos Cricket Australia

Små baner er ikke kun noget som vi forsøger i Danmark, altså er vi ikke alene med udfordringerne. Cricket Australia har i sæsonen 2017/2018 lige netop indført ændringer for kampe i alle fire aldersgrupper Under 11 år (U11), U13, U15, U18 (f.eks. tid, baner og spillerantal). Vores “storebror-forbund” har talt flere tusinder point og børn sammen, hvor vi herhjemme kun har haft 90 innings til nærmere analyse. Konklusioner i Austrailen er færre markspillere, mindre baner, flere point fra battet og mere bevægelse i kortere kampe.

Se Australiens videoer om tests og hvorfor der skal færre markspillere m.m. KLIK PÅ FOTO

Vinter diskussioner starter 28.okt: Trænere må forstå testresultaterne

Testene i år herhjemme i Danmark viser flere grænseslag og behov for 6 bolde hos de under 12-årige, mens de 12/13-årige bør spille med 10 bolde pr batter. Klubberne og de danske idemænd kan være stolte af, at turde prøve at ændre ”rigtig cricket”. Så vi kan følge med de ressourcestærke cricketlande. Derudover kan Bold Pr Batter vise sig at være bedre egnet til kampe under danske forhold, når det er udviklet af vores hjemlige ungdomstrænere.

Back To Top