skip to Main Content
Serbisk træner på udvekslingsophold i Danmark

Serbisk træner på udvekslingsophold i Danmark

  • Skrevet af: Alex Olsen

Trænerkurser er ikke bare kurser men – har det vist sig – i lige så høj grad en kærkommen chance for at netværke og lære om dansk klubcricket og -kultur. Da serbiske Bogdan Dugić var på besøg i Danmark for anden gang i den forløbne weekend for at deltage i ECB Level 2 trænerkurset, valgte han nemlig at blive nogle dage yderligere.

Når Bogdan rejser hjem er det således med hovedet fyldt af idéer til mere cricket. Ikke alene på grund af hans veloverståede ECB Level 2 træner-eksamen, som han beskriver som en “eye-opening experience”, men også fordi han efterfølgende har haft to intensive dage hos KB med klubtræning og skolecricket, hvor han har været med som føl hos KB’s Keith Dabengwa.

En glad Bogdan i “Vinyl”-tshirt sammen med KB’s førstehold.

Om ECB-kurset fortæller Bogdan at det blandt andet har givet ham “bedre metoder i forhold til at gå i dialog med spillerne og coache langt mere effektivt med mindre bidder af mere basale ikke-tekniske øvelser”, hvilket han tror på vil være med til at gøre det mere sjovt for spillerne samtidig med at de vil rykke sig hurtigere.

Bogdan, som er 26 år gammel, begyndte først at spille cricket som 18-årig efter i mange år at have været en habil roer. Da ryggen begyndte at volde problemer vendte han sig til den sport, som hans ældre bror havde været med til at starte et forbund op for: Cricket. Og det viste sig at være et klogt valg – for som han siger: “Jeg har haft kæmpe glæde at at lære den her sport at kende og nyder som træner at give viden fra mig og inddrage andre unge, som måske ellers ikke har så mange muligheder eller glæder i tilværelsen”. Som elektroingeniørstuderende har han haft mulighed for at være fleksibel og rejse lidt rundt i Serbien med cricket for at hverve medlemmer og støtte klubberne.

Der er omkring 25o cricketspillere i hele Serbien fordelt på 4 klubber, hvoraf de 3 er beliggende i Beograd og den sidste nordpå i Backi Monostor. Aldersfordelingen er ret bred og omtrent 70% er drenge/mænd og 30% er piger/kvinder. Flertallet af spillerne er romaer, der historisk og kulturelt er en udsat befolkningsgruppe. Hertil kommer en del spillere, der er såkaldte expats, hvilket i serbisk crickets fortolkning betyder ‘personer uden serbisk pas’. Det drejer sig oftest om unge studerende fra visse andre lande, som har favorable vilkår for at læse på universiteterne i Serbien. Da de meget ofte har cricket ‘i blodet’, har man valgt at have en begrænsning på hvor mange expats, der må være på et hold: Maksimalt 4 for at opretholde en vis balance til træning og kampe med videre.

Der er allerede planer om at sende endnu en serbisk træner på kursus i Brøndby næste år og nu til maj kommer Ivan Kristensen fra Esbjerg desuden på genbesøg i Serbien. Så udvekslingen mellem vores to samarbejdslande er godt i gang. Ligesom tilfældet i øvrigt er med Sverige – men det er anden historie.

Relaterede artikler:

Flot afrunding på ECB Level 2 (part two)
ECB Level 2 – part one
Tag et trænerkursus – vi afholder ECB Level 2
Dansk cricket med til at udvikle spillet i Serbien

 

/GV

Back To Top