Ren nostalgi fra før cricketspillet blev selvstændigt

Ren nostalgi fra før cricketspillet blev selvstændigt

  • Skrevet af: Jørgen Jønsson

SBUs hold der slog KBU i 1947! Læg mærke til deres tøj og "rygevaner"
SBUs hold der slog KBU i 1947! Læg mærke til deres tøj og “rygevaner”

”Trælast-millionæren” Harald Simonsen støttede ungdommen

Det kan godt være, at mange af vores yngre medlemmer ikke gider høre om hvad der rent faktisk skete for over 60 år siden, da ”skilsmissen” mellem Dansk Boldspil – Union og det nystiftede Dansk Cricket-Forbund, i begyndelsen af 50erne helt nøjagtig 1953, blev enige om at gå hver til sit.

Vi taler meget om nu om dage, hvor er alt dog gået tilbage. Men det første år- 1953- hvor Dansk Cricket-Forbund for første gang blev registreret med medlemstal i DIF, var tallet 1972 medlemmer, mod nu 2050, og antal klubber dengang var 44 mod 42 i dag.

Redaktionen har modtaget er billede (se ovenfor) fra en gammel Forty-og Fremspiller Ole Christiansen, der har fået fat i et billede fra 1947, altså snart 70 år gammelt, og hvor vinderholdet fra SBU (dengang Sjællands Boldspil Union) spillede en junior-unionskamp mod KBU (Københavns Bold Spil Union) i det der den gang hed ”Harald Simonsen-turneringen”, som betalte selv samme turnering. Ved siden af hans trælastfirma havde ”Trælastbaronen”, som han dengang blev kaldt, oparbejdet sit trælast-firma frem til at blive et million foretagende, hvad der vel at mærke kun var få af dengang. Fra at have startet i en mørk kælder på Nørrebro, til denne kæmpe trælasthandel, som yderligere udviklede sig til også at omhandle en masse indkøbte større ejendomme og andre mondæne bygninger i stor-København.

Byggematadoren Harald Simonsen i fuld cricket-ornat på sin 70års fødselsdag
Byggematadoren Harald Simonsen i fuld cricket-ornat på sin 70års fødselsdag

Der er flere interessante ting, når man kigger på det omtalte holdbillede af SBU-holdet. For det første ser flere af spillerne nok lidt ældre ud-dengang var aldersgrænsen vist nok, at man ikke måtte være fyldt 20 år som junior. Mere interessant er vel, at flere af spillerne står eller sidder med en cigaret i hånden – det var vist nok mere frigjort og almindeligt dengang. Det har ikke været  muligt, at genkende hvem der er hvem. Men en, vi genkender, det er ham der sidder nr. 2 fra højre Jørgen Belling, som den gang spillede for Nykøbing Falster og senere Frem.

I referatet fra den omtalte unionskamp fra 1947, hvor SBU slog KBU, og skulle spille finale mod JBU ugen efter, den gang tog det er helt døgn at tage til Jylland, stod der, ”selv om dansk crickets største ”Mæcen” byggematador ”Guld-Harald” som han blev opkaldt, havde betalt turen, skyldes nederlaget til de ”små sjællændere” mod JBU, en naturlig træthed, da holdet havde rejst hele natten, og efter bare at have indtaget en kop kaffe, blev de gennet ud på banen med det samme, hvor kun Jørgen Belling, som var bedste markspiller, havde kunnet rejse dagen før!

I øvrigt havde Harald Simonsen en forkælet datter Erna Hamilton, som aldrig havde ernæret sig selv, der havde været gift med en svensk greve, og hun blev kaldt ”Grevinden på tredje” efter flere genudsendelser på TV, hvor hun tog kegler med hendes specielle opførsel og hvor hun havde ansat en gårdmand som hun hundsede med døgnet rundt. Hun blev på sine gamle dage en kendt person efter at have deltaget i de omtalte TV-udsendelser som 95årig. Dansk Cricket-Forbund fik for over 50 år siden en større legatportion fra Harald Simonsen-fonden, formentlig et beløb som svarer til flere hundrede tusinde i dag.

Jørgen Jønsson

 

Back To Top