skip to Main Content
Det regnede mere end for 50 år siden, da cricket fejrede sit 100 års jubilæum i Danmark. 23

Det regnede mere end for 50 år siden, da cricket fejrede sit 100 års jubilæum i Danmark.

 • Skrevet af: Alex Olsen

 

1-soroe-akdaemi-007-001

De to hold: Stående fra venstre mod højre: Neelabh Singh, kasserer i Soranerne og dommer,Ole Henrik Mortensen, bestyrelsesmedlem i Soranerne, anfører for dagens match, næsten skjult Thomas Kronby, Søren Vestergård, Naveen Kumar Bobburi, Venugopal Nagaraj, Jesper Jensen, Amjad Khan (anf),Vinodh Kumar Jaganathan, Vikram Mahishi, Susheel K. Singh, Rahul Vig, næstformand i Soranerne (skjult bag Susheel), Søren Clausen, Shankar Salayoor Sundararajan, Anders Chr. Rex Larsen, formand for Soranerne, Ole Roland og Pankaj Singh, dommer.

Fra venstre imod højre, knælende: Michael Goeskær, Alex Olsen, Kalaiselvan NP, Chakradhar Gopalam, James Moniz, Aftab Ahmed, Parag Nathani og Mubeen Naubeen

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vi var faktisk et par stykker af dem,  der var tilstede ved 150 års jubilæet, der også var tilskuere, da dansk cricket og Sorø Akademi i 1966 fejrede 100 års dagen for den første registrerede  cricket – og idrætskamp i Danmark og hvordan vejrguderne behandlede kampen var ingen overraskelse for os. Sådan var det også for 50 år siden

Det skete i 1966  på Store Plads på Sorø Akademi, hvor eleverne dengang spillede cricket. Pladsen var skolens gårdsplads belagt med grus. På midten rullede man en kokusmåtte ud, sømmede den fast – og spillede. Pladsen lå mellem skolens bygninger – i den ene ende skolens ridehus, hvor man gærdespilleren lave en ridehus- tæver – hvis han slog en sekser op på taget. Så var man berømt på akademiet.

Vi kunne huske, at vejret dengang var absolut rædselsfuldt, men man gennemførte og det var en bedrift, for spillerne sejlede rundt i grus og mudder.

Nu er akademiets cricketbane flyttet ned til en græsbane klods op af søen. Ingen cricketbane ligger smukkere i Danmark. Der er en udmærket kunstgræspitch og her skulle så den sportslige fejring af jubilæet finde sted.

 

Eleverne venter på deres tur i kampen mod Gammel Soranerne

1-untitled-0613  Der var skam også en pige på elevernes hold – og  hun fik et bat til opmuntring

 

Om formiddagen var den traditionelle kamp mellem skolens elever og “Gammel- Soranerne”blevet afviklet. Den blev vundet af Gammel- Soranerne 61-56. For dem, der hører til fortiden, vil navnene to deltagerne præsterne og brødrene Hans Henrik og Michael Nissen vække genklang. Hans Henrik spillede en overgang i Husum, men for dem begge gjaldt, at de trods åbenlyst talent havde svært ved at få søndagscricket til at passe ind med søndagsprædikerne.

Om eftermiddagen begynde solen at titte frem, da Soranernes nuværende hold gik i marken mod et DCF-hold, hvis lige formentlig aldrig vil blive set igen.

Vi remser op:

 • Aftab Ahmed, AB, Nørrebro, KB og Danmark
 • Søren Vestergård, Svanholm og Danmark
 • Thomas Kronby, KB
 • James Moniz, Soranerne og Svanholm
 • Amjad Khan, KB, Kent, Sussex, England, Svanholm og Danmark
 • Jesper Jensen, B.1909 og KB
 • Alex Olsen, Sorø CC og Glostrup
 • Michael Goeskær, Sorø Akademi og Soranerne – og formand for  DCFs amatør- og ordensudvalg
 • Mubeen Naubeen, topscorer for Sorø Akademi mod Gammel-Soranerne
 • Ole Roland, Glostrup
 • Søren Clausen, Svanholm og KB

Soranernes hold:

 • Parag Naithani
 • Pankaj Singh
 • Shankar Salayoor Sundararajan
 • Venugopal Nagaraj
 • Vinodh Kumar Jaganathan
 • Kalaiselvan NP
 • Vikram Mahishi
 • Naveen Kumar Bobburi
 • Ole Henrik Mortensen, bestyrelsesmedlem
 • Rahul Vig, bestyrelsesmedlem
 • Neelabh Singh, næstformand
 • Anders Chr. Rex Larsen, formand

Mod dem Soranerne, der som det ses havde både formand Anders Rex Larsen og træner Ole Mortensen (Svanholm, Danmark, Derbyshire, Glostrup m.m).

1-soroe-akdaemi-012

Aftab Ahmed batter mod Ole Mortensen

 

Mortensen åbnede kastningen til Søren Vestergård, der startede med 2 firere i Mortensens første over, 3 seksere i anden over og så havde han stor set scoret 27, 2 mere end de tilladte 25.

Aftab Ahmed gik som den første efter 12 points, men fjerdemanden James Moniz ville også have lavet et par ridehustævere, hvis der havde være noget ridehus (26) og Amjad Khan fulgte op med 21.

Det udvalgte hold endte med 102/8 på de tilladte 15 overe – Amjad Khan snuppede Soranerne første mand på første bold  – og så stod himmel og jord i et. Det fortsatte det med i mange timer .

1-soroe-akdaemi-016

Aftab Ahmed

1-1-1-soroe-akdaemi-017-001

Vestergård langer en sekser ud – søen i baggrunden

1-untitled-0732

De to anførere Khan og Mortensen beser styrtregnen

1-soroe-akdaemi-023

Michael Goeskær scorede 8 not out og slap for at komme i marken

1-soroe-akdaemi-025

Der er ikke meget tilbage af Store Plads, hvor der blev spillet for 50 år siden. Ridehuset i baggrunden er der dog endnu

Men ved sådan en lejlighed er den efterfølgende reception mindst lige så vigtig.

Det foregik i den fornemme festsal på det fredede akademi og rektor Kristian Jacobsen og administrator Svend Bjødstrup havde sat alle sejl til. Der var masser af honoratiores fra nær og fjern, flot opdækning og flotte tjenere i form af elever i deres festdragt.

1-1-soroe-akdaemi-036

Rektor Kristian Jacobsen byder velkommen. Selvom han ikke selv har spillet, har han meget til overs for spillet

1-untitled-0747

Et vue ud over deltagerne. Jørgen Sarøe og Amjad Khan t.v.

1-soroe-akdaemi-051

Michael Nissen overrækker Flemming Balstrup et bat med begge holds autografer

1-soroe-akdaemi-048

Soranernes formand Anders Rex Larsen taler

1-soroe-akdaemi-037

Passende talerstol for DCFs Alex Olsen

 1-soroe-akdaemi-044-002

Flemming Balstrup, der i høj grad har æren for, at der endnu er cricket på Sorø Akademi

1-soroe-akdaemi-032

1-soroe-akdaemi-029

Uden mad og drikke duer helten ikke – det ser dog ud til, at Jesper Jensen skal køre hjem, mens Peer Nørgård (øverst) kan nyde de liflige dråber.

soroe-akdaemi-028

Endelig har Ole Mortenen fundet en passende stol

Der blev ristet en rune over fortiden og den betydning, som Sorø Akademi har haft for cricket i Danmark, mange taksigelser til Flemming Balstrup og Frank Pearson, der i mere end 15 år har kørt til Sorø en gang om ugen og sammen med Jørgen Sarøe varetaget instruktionen af akademisterne og vi noterede os med glæde, at rektor overvejede at lægge cricket ind i den egentlige idrætsundervisning.

Vi ser frem til 200 års jubilæet.

 

 

Søren Nissen tekst og foto, Anders Rex Larsen foto

 

 

 

 

Back To Top