
Crickethistorie ved Jønsson
På nedenstående billede, som er fundet i et idrætstidsskrift fra 1889, sidder KB’s førstehold bænket med flotte kasketter og helt i hvidt. Dengang var det også in med sorte bælter – selv om spillet både da og nu er uden kropskontakt, så der ikke var tale om en form for karate… Datidens spillere opbevarede i øvrigt deres rekvisitter i en beværtning på Blegdamsvej – så havde man altid en undskyldning, når øllet skulle indtages.

Første verdenskrig satte en stopper for mange ting og deriblandt cricketsamarbejdet med de engelske hold. Derfor var det en stor cricketbegivenhed, da Marylebone Cricket Club (MCC), der er en af verdens ældste cricketklubber og blandt andet står bag Laws of Cricket og Lord’s Ground i London, for første gang kom til Danmark i 1922.
Det var på mange måder en velkommen cricketinvasion, og DBU, som vi dengang lå under, støttede arrangementet mod de berømte englændere, der spillede 3 gode kampe mod udvalgte danske hold.
I den første kamp gjorde det danske hold pæn modstand, medens det gik galt i den anden kamp, hvor MCC vandt med en halvleg. Den tredje kamp vandt englænderne med 64 points. Alt i alt var deres ophold alligevel god propaganda for dansk cricket.

De tre danske berømtheder Charles Buchwald, Georg Brysting og Valdemar Laursen deltog i kampene. Alle tre spillere var samtidig også stjernespillere i fodbold for KB og AB. Her er Buchwald og Brysting fundet i Kricket-månedsblade fra 1920’erne og -30’erne.


På den tid var det helt naturligt, at de gode fodboldspillere også dyrkede cricket. Det kunne lade sig gøre fordi cricketsæsonen dengang først startede ca. 1. maj, og sluttede ca. ultimo august, og så tog fodboldspillet over.
/Jørgen Jønsson (red GV)