2016 - et godt år for ungdomscricket

2016 – et godt år for ungdomscricket

  • Skrevet af: Alex Olsen

Der er spillet flere kampe i 2016 end året før på trods af aflysninger i ungdomsrækkerne i både øst og vest. Vi har derfor spurgt klubber med og uden ungdomsarbejde, hvor meget dette betyder for dansk cricket.

Sportens fremtid

Generelt mener cricketlederne i dansk cricket at flere kampe i ungdomscricket kun er gode nyheder. Men der er dog regninger, som klubber selv må finde løsninger på. Og et godt år betyder ikke at cricket ungdom allerede er i vækst. Flere klubber arbejder hårdt på at fastholde gennem træning, sociale aktiviteter og mere end kampe mellem to hold ad gangen.

Ungdomscricket har i 2016 set nye ledere tage fat om det de selv kalder sportens fremtid. Bov IF Cricket knokler fortsat for at deres nye ungdomsafdeling kommer i vækst. De er en af de nye klubber som i 2016 entrede med U19 (også kaldet juniorhold). Derfor er deres formand Shekib Naibkhail glad for at bidrage til afvikling af ungdomsstævner i Vest Danmark.

LÆS også om en anden ny ildsjæl i ungdomscricket – skolelærer fra Roskilde viser vej

2016-TAL: 46 U-kampe afviklet af 55 planlagt, plus 13 stævner på landsplan, giver en moderat stigning fra 2015.

Trænere og forældre giver nøglen til mere ungdom

Albertslund oplever flere børn, fordi flere forældre engagerer sig i kampene i 2016. Formand i Albertslund CC, Jafar Butt, fortæller at trænerne i hans klub er ved at være plads, og det giver flere folk, som vil engagere sig i ungdomsarbejdet. Klubben mærkede både sidste år og her i starten af 2017, at der er positiv forandring i hans egen klub. Det vil sikre klubbens fremtid, og fylde ”hullerne” på seniorholdene i årene fremover.

Soranerne CC har i mange år lavet kvalificeret skolecricket som deres fremtidssikring. Men deres formand Anders Rex mener fortsat, at de bliver nødt til afsætte et par år til, at opbygge trænere og ungdomstræning. Børn skal være trygge ved klubbens trænere før de kastes ud i kampe med andre hold.

Både formændene i Soranerne (uden ungdom) og Albertslund og Bov IF (med ungdom) er opmærksomme på, at flere ungdomskampe skaber en regning for klubben. Anders Rex fremhæver, at for mange kampe kan fjerne fokus fra leg og læring i træningen, mens Jafar Butt fortæller at de erfarer ungdomstrænere kan koste penge for at sikre børn får god træning (som bl.a. kompenseres via kommunestøtte til ungdomsarbejde).

Derfor kan regningen blive trænertimer, administration og kørsel ved flere kampe. Det sidste er helt tydeligt for Shekib Naibkhail, som allerede i 2017 forsøger at få ungdomskampe placeret udenom seniorkampene for at have hjælpere til kørsel.

Vest junior-stævner gav synligt mere aktivitet i 2016, hvor der året før ingen turnering var.

Ungdom deler klubberne i Danmark

Efter weekendens DCF repræsentantskabsmøde fortsætter diskussionen ude i klubberne om, hvor meget pisk eller gulerod, der skal til, for at få plads til ungdom i klubberne. Regler og krav får opbakning fra mange klubber, mens modstanderne af tvang og krav i stedet foreslog  belønninger tænkt ind for de klubber, som bl.a. har synligt ungdomsarbejde.

/TRK (red GV)

Back To Top