Han var anfører for det danske cricket- landhold for 40 år siden

 

Den gode gamle tekniker, denne betegnelse kan man sagtens bruge om Finn Nistrup, der fylder 70 på fredag den 4. januar.

I det herrens år 1957 spillede Svanholm Cricketklub sin første sæson i dansk cricket. Det var blevet sværere at stille hold for den gamle skoleklub Schneekloth, som oprindelig var en håndboldklub, men i nogle år dyrkede cricket om sommeren. Man åbnede klubben og døbte den nye Svanholm Cricketklub. Netop i 1957 brød Finn Nistrup for alvor frem- denne skribent havde den store fornøjelse at være med fra starten af, og det blev til små 20 år sammen med Finn på Svanholms 1.hold. Dengang i 1957, var den danske sportspresse noget mere alsidig, og jeg har fundet en 3-spaltet artikel fra BTs sportsside frem, hvor det i overskriften hed ”store præstationer af en ældre og ung spiller” Den ældre spiller var navnkundige Børge Pockendahl fra KB, medens den unge så sandelig var den 14 årige Finn Nistrup fra Svanholm. Der lige havde debuteret på Svanholms 1.hold, og nu som drengespiller havde scoret et Century 105 not-out mod KB. Hans træner Leif Voss udtalte til avisen ” Der er tale om et kæmpetalent, som helt sikkert vil nå langt i dansk cricket”.

Finn`s kvaliteter, både som landsholdsspiller i cricket, men ikke mindst som en fremragende holdspiller i Svanholm i hele sit cricketliv, var legendarisk. Som anfører for Danmark i nationens første landskampssejr over ”arvefjenden” Holland for 40 år siden, hvor vi vandt en stor sejr. Hvis undertegnede ellers husker en af de anekdoter, der efterfølgende lød fra denne store bedrift, var det, at da anfører Nistrup og han tropper på et tidspunkt havde det lidt svært med at få hollænderne ud, gik han først hen til den daværende stjerne Carsten Morild og forsigtigt spurgte, ”hvad mener du vi nu skal gøre? ” giv mig klatten kom det omgående fra Carsten, anfører Nistrup er og har altid været en forsigtig mand, og nu tænkte han, må hellere spørge den anden stjerne Henrik Mortensen, og på nøjagtig samme spørgsmål fik han omgående det samme svar ”giv mig klatten” sagde Henrik. Som håndboldspiller for Schneekloth, der dengang spillede i vores bedste håndboldrække, var han en eminent spilfordeler med et godt maskeret skud. I begge idrætsgrene var han en meget afholdt og respekteret spiller. I cricket figurerer han som den syvendebedste på listen over de mest scorende nogensinde med 10.639 points i førsteklasses cricket. I håndbold, hvor han først i 60erne spillede på udvalgte hold, var hans velplacerede skud til megen besvær for datidens bedste målmænd.

I dag spiller han et par årlige old-boyskampe for sin gamle klub Svanholm, men ellers beskæftiger han sig nu til dags mere på golfbanen, sammen med sin kone Dorthe. Når han ikke gør det, er han holdkaptajn for Dragør Golfklub, hvor hans barnebarn, som er på golf-landsholdet spiller 1. single.

På lørdag ved en fødselsdags frokost ude i Dragør vil det helt sikkert flyve rundt i lokalet, med gamle anekdoter, når han gamle holdkammerater mødes, og disse anekdoter er formentlig blevet noget mere nuanceret på det sidste.

Jørgen Jønsson