De unge uledsagede flygtninge fra Afghanistan har oplevet alt andet end lykkelige ting på deres lange rejse til Danmark. Cricketsporten betyder, at drenge, som ikke har udvist andet end apati, åbner op og viser følelser på banen.

 

I den lille time, det har taget at køre fra Vestervig til Nykøbing Mors Cricket Club har det stået ned i stænger over bussen fyldt med drenge fra børnecenteret. De er hovedsageligt afghanske, unge uledsagede flygtninge, og de sidder og trykker næserne flade mod ruden, da bussen kører op ad den lille grusvej til cricketklubben. Pludselig går der et fælles gisp igennem bussen, og drengene bryder ud i jubelråb; de har fået øje på cricketbanen. En rigtig cricketbane!

 

Det er lang tid siden, at drengene har set en cricketbane eller cricketudstyr. Hans Henrik Nielsen, der er pædagogisk medarbejder med særlig fokus på aktiviteter på Vestervig børnecenter fortæller, at mange af drengene har været lang tid undervejs til Danmark og haft alt andet end lykkelige oplevelser. For at komme til Danmark har de været ude at sejle, kørt med tog eller lastbil eller endda vandret over bjergpas.

 

 

 

I Nykøbing Mors CC får drengene lov til at gå løs i klubbens udstyrsrum med skinner, hjelme, bat og bolde. Der går ikke mange øjeblikke, før de har udstyret på og står i udkanten af banen og kaster og slår til hinanden. Som om drengenes brede smil har har jaget skyerne væk, er det nu også begyndt at klare op. Solens stråler rammer cricketbanen, der ligger lige ud til Limfjorden.

 

Nykøbing Mors CC vil gerne tænke bredt

Det er Nykøbing Mors Cricket Club som har taget initiativ til denne dag og inviteret drengene fra børnecenteret ud i klubben til en dag med cricket sammen med klubbens spillere. Et par spillere fra Skanderborg som engang imellem spiller på Nykøbing Mors’ hold er også taget den lange vej for at være med.

 

“Tiltaget har ikke medlemsrekruttering for øje, men vi vil gerne tænke bredt. På denne her måde holder vi de unge lidt i gang. Her kan de prøve det af, og finde ud af at der er flere steder i Danmark, hvor de kan spille,” fortæller Pia Thomsen, kasserer i Nykøbing Mors Cricket Club, med henblik på, at hvis drengene får opholdstilladelse, kommer de til at bo forskellige steder i Danmark.

 

Cricket ligger på førstepladsen over fritidsinteresser

Hans Henrik Nielsen er begejstret for cricket og sparer ikke på lovordene om initiativet fra Nykøbing Mors Cricket Club. Han mener, at cricket den bedste aktivitet, der kan arrangeres for drengene.

 

“Cricket betyder, at jeg ser drenge, som ellers er lukket ned følelsesmæssigt, vise følelser på banen. Måske bare et lille nik eller et blink med øjnene, der anerkender et godt slag, men det er de eneste følelser, jeg har set fra dem,” siger han.

 

På børnecenteret bor der overvejende afghanere fra stammen pashtunere. De har per definition lært cricket hjemmefra og interesserer sig hverken for fodbold eller håndbold. Det er en sport, som de har leget så sorgløst med som små, og Hans Henrik Nielsen oplever at drengene går utrolig meget op i cricket. Når han kommer ind på deres værelser, sidder de ved computeren og følger med i kampe og resultater. De spørger også tit om, hvornår de skal på tur til Nykøbing Mors CC igen.

 

“Med cricket får drengene en indgangsvinkel til det danske samfund. Selvom de måske ikke kan så meget dansk, så kan de sagtens spille cricket med danskere, for reglerne er jo universelle. Men på samme tid er cricket også en god anledning til at øve det danske, de lærer i skolen. De kan snakke om cricketspillere, oplevelser og kampe med danskerne,” siger Hans Henrik Nielsen.

 

Vil gøre meget for at asylansøgerne kan spille cricket

Centeret har købt kangasæt, så de kan spille indendørscricket i en nærliggende hal, og nu har de altså og fået denne mulighed for at spille udendørs på en rigtig bane hos Nykøbing Mors Cricket Club. Det kræver bare at børnecenteret kører den 50 km lange vej fra Vestervig til Nykøbing Mors.

 

Børnecentrene råder over tre minibusser og en stor bus, men har svært ved at stille medarbejdere til rådighed til at køre drenge frem og tilbage til træning hver uge. Hans Henrik Nielsen fortæller, at de derfor rigtig gerne vil have frivillige fra lokalområdet til at køre drengene til træning i Nykøbing.

 

“Vi har midlerne til mange aktiviteter, og vi er villige til at gøre meget for at de kan spille cricket. Vi kan ikke lave noget bedre for dem,” fortæller Hans Henrik Nielsen, og tilføjer i samme åndedrag Nykøbing-klubben har fat i noget godt, som han gerne så udbredt til resten af landet.

 

Desværre er der ikke plads til en bane på centeret i Vestervig, ellers ville de gerne have været vært for et stævne.

 

Cricketklubberne skal fungere som indgangsvinkel til det danske samfund

Dansk Cricket-Forbund har netop indsendt en ansøgning til Social- og Integrationsministeriet om midler til at opstarte et projekt med cricket på landets asylcentre. Projektet har også til formål at forbinde asylansøgerne med de danske cricketklubber, så de kan blive integreret i det danske samfund via foreningslivet, når opholdstilladelsen er i land.

 

“Jo hurtigere vi kan trække dem ind i vores kultur, desto bedre. Hvis vi ikke gør det, kommer det det til at koste penge og kræfter. Når vi nu har valgt, at de skal være her i Danmark, så er det her den billigste måde, jeg kan se,” siger Hans Henrik Nielsen.

Han håber, at projektet bliver en realitet, især fordi, at landets familiecentre ikke er lige så godt stillet som børnecentrene, når det kommer til aktiviteter.

“ Familiecentrene har ikke lige så mange penge til transport og aktiviteter, som børnecentrene har, men det betyder jo ikke, at de ikke har lige så meget brug for det.”

 

På cricketbanen i Nykøbing Mors kaster en af drengene den knaldhårde cricketbold, og et par af spillerne fra Nykøbing Mors nikker anerkendende. Cricketaktiviterne lakker mod enden, men dagen er langtfra slut endnu. Cricketklubben har arrangeret grill og hygge før drenge skal tilbage på centeret igen. Nu kan drengene øve det danske, de lærer i skolen, og der er altid én ting at snakke om: cricket.