Første bornholmske cricketforsøg i over 100 år

De bornholmske lærere vil have eleverne en vej – Mikkel Grøn peger den anden vej


 

De første optegnelser af cricket på Bornholm er fra 1885. Her hedder det ifølge Tidsskrift for sport, at den i Rønne bestående cricketklub, som har sygnet hen, atter er kommet i livlig virksomhed. Klubben var i øvrigt stiftet som en cricketklub.

Man kan godt forstå, at det var blevet lidt monotomt. Man havde kun Allinge Boldklub at spille mod. Turene til Allinge blev foretaget i landauer. Kampene var en festlig begivenhed. Der blev hejst flag, banen – en mark – blev indhegnet og der blev taget entre. Rønne vandt for det meste.

Derfor “udgik der fra Rønne Kricketklub til Kjøbenhavns Boldklub en udfordring til en cricketkamp i eftersommeren 1885”. Programmet var, at lørdag aften kl. 7.00 afgår de københavnske spillere med dampskibet. Hvis ikke søsyge skulle have derangeret gæsterne (man kan godt forestille sig, at andet end søsyge gjorde det, selvom der ikke er toldfrie drikkevarer på bornholmerbåden) afholdes kampen søndag. Efter kampen udflugt til Almindingen, Rø eller Hammershus. Søndag overnatter københavnerne hos de de bornholmske værter.

De bornholmske elever og lærere

 

Det viste sig, at de københavnske spillere ankom i en særdeles medtaget tilstand efter en stormfuld tur med dampskibet “Hjalmar”. Alligevel var de i stand til at sætte sig til et veldækket bord og blev bekymret over udsigten til det dårlige vejr. Kampen begyndte kl. 12.37 og efter 1 1/2 time havde KB lavet 180. Rønne lavede i første halvleg 25 all out på 35 minutter. I anden halvleg holdt Rønne i 27 minutter – igen 25. Efter diverse udflugter om mandagen og et veldækket frokostbord ved Jons Kapel og middag ved Hammershus gjaldt det hjemrejsen med “Hjalmar”, men ak og ve – stormen udsatte afgangen til morgenen efter, så der blev tid til nye selskabelige sammenkomster, førend “Hjalmar” tøffede hjemad tirsdag morgen, da stormen havde lagt sig.

I 1902 var man kommet over øretæverne fra KB og inviterede AB med datidens stjerner Chr. Buchwald og Dreyer. På rønneholdet ifølge Rønne Boldklubs jubilæumstidsskrift fra 1922 mange dygtigheder såsom kommis Nyborg, farmeceut Jensen, købmand Anæus Nielsen og lektor Saxøe.

Kampen blev ifølge samme tidsskrift en dundrende fiasko både sportslig og økonomisk. AB lavede over 200, Rønne 34. Vejret var rædselsfuldt ligesom til KB`s besøg.

Det hedder i jubilæumsskriftet, at “denne kamp ligesom satte et punktum for cricket og man gik fra nu af successive over til fodbold.

Mikkel Grøn fortæller om spillets facetter

 

Alt det har vi fra Douglas G. Steptoes fremragende bog fra 1994 “Historien om cricket i Danmark”.

Han er død nu, så han når ikke at få det så vidt vides første bornholmske cricketforsøg i 110 år med.

Det skete, da en ABér DCF`s breddekonsulent Mikkel Grøn underholdt 40 bornholmske skolelever. Det er samtlige, der går i tiende klasse på hele Bornholm. De samles fra hele øen i Rønne. De havde en god dag på Svanholm Park i dejligt vejr – og så ud til at hygge og fornøje sig.

SN

 

 

40 bornholmere spiller cricket i efterårets farver