DSC_0673

AB præsterede et nyt banner og et noget ændret logo, hvor uglen, der stammer helt tilbage fra akademikertiden, får et noget mere aggressivt udseende.

…….

D. 26. februar 1884  fusionerede Fredericia Studenternes  Kricket Klub (stiftet i 1884) med Polyteknisk Boldklub og dannede AB – så på dagen onsdag d. 26. februar 2014 kunne AB fejre sit 125 års jubilæum og derved blive medlem af den eksklusive klub af danske idrætsforeninger, der har holdt ud så længe. Klubben rummer også. KB og AaB

Den festlige jubilæumsreception på dagen var blot een af en lang række sportslige markeringer- samt en stor fest for de yngre.

ABs farverige historie kan man læse om i den yderst interessante jubilæumsbog, der i sine 335 sider indeholder historikeren Allan Mylius Thomsens indledning,  der kæder udviklingen i København sammen med ABs fortid.

AB startede på Fælleden, men omkring århundredeskiftet havde KB og B 93 fået egne baner og det ønskede AB også, så det lykkedes i 1902 AB at skrabe penge sammen, så man kunne købe 6 tønder land ved Lammefælleden ved Tagensvej. Ved hjælp af et obligationslån på 60.000 kr. kunne man i 1902 tage det nye anlæg i brug.

…..

DSC_0669

Forretningsudvalgsmedlem i ABs hovedbestyrelsen Bent Rossen (ex landsholdskeeper) med den spændende jubilæumsbog sammen med cricketformand Mikkel Grøn

……

I 1923 flyttede man til anlægget ved  Nørre Alle, hvor klubben fik Statens Gymnastikinstitut som nabo og naboskabet i mange år blev vigtigt for begge parter, der kunne deles om baner og klubhus, men i den lange ende medvirkende til at klubben måtte flytte på grund af instituttets og universitets pladskrav .

Efter krigen og til et stykke op i 60erne bar samfundet og sporten stadig præg af stilstand og smalhans, men efterhånden kom der gang i økonomien og de store efterkrigsgenerationer ville have plads både til at gå på universitetet og plads til boliger

Staten og universitet begyndte at presse AB mere og mere på  faciliteterne på Nørre Alle og i løbet af nogle bevægede år i begyndelsen af tredserne endte det med, at AB flyttede til det nuværende anlæg på Bagsværd, hvor håndbold blev den fjerde hjul i ABs udbud af idrætter.

Men det gik ikke stille af, som man kan forestille sig, når en akademisk boldklub flytter omkring 15 kilometer væk fra hele sit medlemsgrundlag  (fra kravet om at være akademiker eller gå på en “akademikerskole” ) og totalt ændrer rekrutteringspolitik og får sin fremtidige medlemsskare fra en typisk udflytterarbejderkommune.

Jubilæumsreceptionen bød selvfølgelig blandt andet på borgmestertale mange ældre AB-cricketkoryfæer sås.

Ja vi hilste endda på crickets gode ven på Nørre Alle den fortsat særdeles friske AB-leder Erik Hagensen, som sad og hyggede sig og korrigerede gætteriet om hans alder til, at han ikke var omkring 70, men rettelig 95. Hagensen spiller iøvrigt stadig fodbold med ABs såkaldte “tjønsere”.  Så han optræder sammen med DCFs formand Thomas Kentorp. Vi fik ikke spurgt Hagensen om, hvem, der er den hurtigste.

Så 125 hurraer til AB – en af de historiske koryfæer og grundlæggere i dansk idræt-i almindelighed og i dansk cricket i særdeleshed

 DSC_0665

Jørgen Jønsson og Niels Christian Holmstrøm, KB indvier måske ABs Niels Mortensen i deres tvekampe fra dengang Jønsson gerne ville have nogle flere penge til cricket ud af Team Danmark, som Holmstrøm repræsenterede

 

DSC_0658

Cricketkoryfæer fra AB: tv Christian Fischer, i midten og til højre Finn Willumsen og Niels Talbro, der begge har været på landsholdet. Lars Christensen bagved prøver at skjule sig.

                                                                                                                                                                            

DSC_0660

Der var trængsel

SN